Protetika

 
Ako se suočavate s problemima nedostatka zuba ili želite poboljšati estetiku vašeg osmijeha – Ortoimplant DENTAL SPA je prava adresa za vas!
Ugovorite besplatan pregled
 
Minimalno invazivne tehnike

U Ortoimplant DENTAL SPA stavljamo veliki naglasak na minimalno invazivnom pristupu. To znači da se zubi pripremaju (bruse) samo onoliko koliko je potrebno, čime se štedi zdravo zubno tkivo.

Naši stomatolozi raspolažu najnaprednijim tehnikama i materijalima kako bi osigurali optimalne estetske i funkcionalne rezultate, uz poštovanje prirodnog izgleda i zdravlja vaših zuba.

Pogledajte galeriju

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem nedostatka zuba, bilo na fiksni način (ljuskice, krunice, mostovi, fiksne proteze) ili pak mobilnim putem (parcijalne i potpune proteze).

Danas, dentalna protetika nije samo obnova funkcionalnosti zuba, već predstavlja pravu umjetnost u stvaranju i oblikovanju osmijeha. Kod odlično odrađenog protetskog rada, ponekad je teško prepoznati radi li se o vašem prirodnom ili umjetnom zubu.

Bez obzira jeste li izgubili zube zbog bolesti, ozljeda ili drugih razloga – dentalna protetika vam nudi rješenja.
Sve započinje s dijagnostikom i planiranjem terapije. Prvi korak uključuje uzimanje otiska vaših zuba kako bi se izradili dijagnostički modeli i osmislio plan liječenja. Nakon toga, terapija se provodi u praksi, što može uključivati brušenje zuba i izradu privremenih radova koji se nose dok ne dođe vrijeme za postavljanje finalnih radova.

Finalni radovi, poput krunica, mostova ili proteza, trajno se cementiraju u vaša usta.

Kroz stručnost naših stomatologa i primjenu najnovijih tehnologija i materijala, moguće je postići rezultate koji ne samo da vraćaju funkciju zuba, već i transformiraju osmijeh i samopouzdanje pacijenata. Ako se suočavate s problemima nedostatka zuba ili želite poboljšati estetiku vašeg osmijeha, posjet našoj klinici Ortoimplant DENTAL SPA može biti prvi korak prema novom i sjajnijem osmijehu!

Ružičasta estetika
Uz nadomještanje samih zuba, dentalna protetika uključuje i nadomještanje ružičaste estetike (Pink Aesthetics). To se odnosi na nadomještanje zubnog mesa i kosti u slučajevima njihova nedostatka. Ova naša specijalnost, važan je dio kompleksne implantoprotetske rehabilitacije koja cilja na potpunu obnovu funkcije i estetike vašeg osmijeha.

Ljuskice za zube

Ljuskice za zube, poznate i kao dentalne ljuskice ili veneers, su tanke keramičke ili kompozitne obloge koje se trajno cementiraju na prednju površinu zuba kako bi poboljšale izgled osmijeha ili ispravile određene estetske nedostatke. Ove ljuskice su izuzetno tanki slojevi materijala koji se obično koriste za prekrivanje oštećenja poput razmaka između zuba, nepravilnosti u obliku ili veličini zuba, neželjenih promjena boje ili mrlja na zubima te manjih nepravilnosti u poravnanju zuba.
Postavljanje ljuskica obično zahtijeva minimalno brušenje površine zuba kako bi se osiguralo dobro prianjanje ljuskica. Nakon toga, ljuskice se izrađuju u skladu s individualnim potrebama pacijenta u zubotehničkom laboratoriju. Kada su ljuskice spremne, cementiraju se trajno na površinu zuba.

Ljuskice mogu pružiti izvanredne estetske rezultate, često ostvarujući prirodan izgled osmijeha, uz minimalno invazivan postupak.

 
Zubne krunice

Dentalna krunica je zubni nadomjestak koji se koristi za obnovu i/ili jačanje oštećenog zuba. Zubna krunica se oblikuje kao 'kruna' ili 'kapica' te se cementira preko pripremljenog zuba kako bi ga zaštitila i ojačala. Dentalne krunice se obično koriste kada je zub oštećen zbog karijesa, loma ili nekih drugih problema. One mogu biti napravljene od različitih materijala poput metala, porculana, cirkonija ili njihove kombinacije, a odabir materijala ovisi o potrebama pacijenta i estetskim preferencijama. U Ortoimplant DENTAL SPA možete odabrati:

  • Metal-keramičke krunice
  • Krunice od bezmetalne keramike (cirkon, E.max i Empress)
 
Zubni mostovi

Zubni most je zubni nadomjestak koji se koristi za zamjenu jednog ili više nedostajućih zuba. Sastoji se od umjetnih zuba koji su povezani s krunicama na susjednim zubima ili na implantatima. 

Zubni mostovi se koriste kako bi se spriječilo pomicanje preostalih zuba u prazan prostor uzrokovan gubitkom zuba, te kako bi se poboljšala funkcija žvakanja i estetika osmijeha. Postoje različite vrste zubnih mostova, uključujući tradicionalne mostove koji se cementiraju na pripremljene zube, a imamo i implantatno potpomognute mostove koji se oslanjaju na dentalne implantate ugrađene u čeljust.

 
Mobilne proteze

Potpune (totalne) proteze koriste se kod potpuno bezube čeljusti. Izrađuju se od akrilatnog materijala, koji je čvrst, ali istovremeno fleksibilan, omogućujući udobno prianjanje na gingivalno tkivo.

Parcijalne proteze se koriste kada pacijent ima nekoliko izgubljenih zuba. Mogu se izraditi od akrilatnog materijala ili kombinacije metala i akrilata. Metalni okvir pruža dodatnu stabilnost i podršku, dok akrilatna baza omogućuju prirodan izgled.

Iako su nekada bile rješenje za bezubost, mobilne proteze imaju više nedostataka no prednosti. Jedan od čestih problema je neugodnost koja može nastati u početnom razdoblju nošenja proteza. Osobe koje tek počinju nositi proteze često osjećaju nelagodu dok se ne prilagode njihovoj prisutnosti u ustima. Neki se pacijenti nikada ne naviknu na nošenje mobilne proteze.

Osim toga, mogu se pojaviti iritacije ili čak rane na sluznici usne šupljine ako proteze nisu pravilno prilagođene ili ako se ne održava dobra oralna higijena.

Problem je i mogućnost pomicanja ili klizanja proteza tijekom žvakanja ili govora, što može biti neugodno i ometati normalno funkcioniranje. Neki pacijenti također mogu doživjeti smanjenje osjetila okusa zbog toga što proteze prekriju dio nepca.

Na kraju, osobe koje koriste mobilne proteze ponekad se mogu osjećati nelagodno u socijalnim kontaktima, a posebno prilikom društvenih događanja. 

Zbog svega navedenog, u klinici Ortoimplant DENTAL SPA ne preporučujemo mobilne proteze, već fiksne, koje se oslanjaju na zubne implantate. 

 
Fiksne proteze na implantatima

Metode All-on-4, Zygoma All-on-4, pterigoidni i subperiostalni implantati omogućuju postavljenje fiksne proteze, čak i onim pacijentima koji su bili uvjereni da nikada neće moći imati svoje fiksne zube. 

Ove metode omogućuju postavljanje fiksne proteze kod pacijenata koji su izgubili većinu ili sve zube u jednoj čeljusti. Čak i kod onih pacijenata kod kojih je došlo do značajnog povlačenja čeljusne kosti. 

Nakon postavljanja implantata, fiksna proteza se trajno pričvršćuje na njih, pružajući pacijentu funkcionalnost, estetiku i samopouzdanje kao kod svojih prirodnih zuba.

Ova vrsta proteze omogućuje pacijentima da imaju novi osmijeh i normalnu funkciju žvakanja, baš kao da imaju svoje prirodne zube. Estetika ovih proteza uvelike premašuje očekivanja pacijenata – izgledaju kao da imate svoje prirodne zube.  

Fiksna proteza obično se izrađuje od visokokvalitetnih materijala poput akrilata, keramike ili kombinacije metala i keramike, osiguravajući dugotrajnost i estetski prihvatljiv izgled.

Zakažite svoj termin

Zlatko Holetić

Zlatko Holetić, Hrvatska

Jedna od najboljih odluka u životu bila je što sam brigu o svojim zubima povjerio dr. Trampušu.
Ortoimplant Dental Spa, Daniel Popović

Daniel Popović, pjevač, Slovenija

Dr. Trampuš je izuzetan čovjek koji vas odmah osvaja svojom karizmom, jednostavnošću i pozitivnošću.