Estetska dentalna medicina

 
Tipični tretmani u estetskoj dentalnoj medicini, često primjenjivani radi postizanja željenih rezultata, obuhvaćaju izbjeljivanje zuba, primjenu porculanskih ljuskica, bijele ispune te gingivoplastiku.
Ugovorite besplatan pregled
 
Estetska dentalna medicina obuhvaća širok spektar postupaka i tehnika dizajniranih kako bi se poboljšali izgled i funkcionalnost osmijeha, istovremeno promovirajući oralno zdravlje pacijenata. Zahvaljujući napretku tehnologije i materijala, danas možemo pružiti različite usluge koje zadovoljavaju estetske i funkcionalne potrebe pacijenata. Uobičajeni postupci u estetskoj dentalnoj medicini, koji se često koriste za postizanje željenih rezultata, uključuju izbjeljivanje zuba, postavljanje porculanskih ljuskica, bijele ispune i gingivoplastiku.
Pogledajte galeriju
Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba je popularan kozmetički postupak za postizanje svjetlijeg osmijeha i poboljšanje samopouzdanja. No, kao i svaki postupak, izbjeljivanje zuba ima svoje prednosti i nedostatke. 

Izbjeljivanje zuba predstavlja metodu koja koristi posebne gelovi ili laserske/svjetlosne tretmane kako bi se uklonile mrlje i poboljšala boja zuba.
Postupak izbjeljivanja zuba poboljšava estetiku osmijeha uklanjanjem mrlja i tamnijih tonova, čineći zube svjetlijima. To rezultira povećanim samopouzdanjem i unaprijeđenim socijalnim interakcijama, a sam postupak je jednostavan i brz.

No, s druge strane, izbjeljivanje zuba može uzrokovati preosjetljivost zuba: nakon postupka, neke osobe mogu osjetiti privremenu osjetljivost na hladno, vruće ili slatko. Iako ovo stanje obično prolazi nakon nekoliko dana, može biti vrlo neugodno.

Također, važno je znati da izbjeljivanje zuba nije trajan postupak: boja zuba može postupno potamniti s vremenom, posebno ako se konzumiraju pigmentirani napici poput kave, čaja ili crnog vina, ili ako je osoba pušač.

Postupci izbjeljivanja zubi također nose potencijalnu štetu: ako se ne izvode ispravno ili se koriste prečesto, mogu potencijalno oštetiti zubnu caklinu. Zbog svega navedenog, a imajući na umu vaše oralno zdravlje, postupke izbjeljivanja zuba u klinici Ortoimplant DENTAL SPA ne preporučujemo!

DARKO TOMAŠ / CROPIX
 
Porculanske ljuskice

Veneers ili tanke porculanske ljuskice, trajno se pričvršćuju na prednju površinu zuba kako bi se ispravile nepravilnosti u obliku, veličini ili boji zuba, te su postale popularna estetska opcija u dentalnoj medicini. Ove tanke ljuskice se trajno cementiraju na zub kako bi se postigao željeni estetski rezultat, pružajući pacijentima prekrasan i prirodan osmijeh.

Jedan od najčešćih materijala korištenih za izradu ljuskica je porculan. Porculanske ljuskice su iznimno tanke i izrađene su po mjeri pacijenta, što stomatolozima omogućuje postizanje željenih estetskih rezultata. Osim što pružaju izvanredan estetski izgled, porculanske ljuskice su izuzetno otporne na promjene boje i mrlje, što osigurava dugotrajan osmijeh.

Postupak postavljanja ljuskica najčešće zahtijeva minimalno brušenje zuba kako bi se stvorio prostor za ljuskice te kako bi se postiglo ravnomjerno prianjanje. Nakon toga, stomatolog uzima otisak zuba i šalje ga u zubotehnički laboratorij gdje se ljuskice izrađuju prema individualnim specifikacijama. Kada su ljuskice spremne, cementiraju se trajno na zube, stvarajući prirodan i blistav osmijeh.

Prednosti porculanskih ljuskica su mnogobrojne. Osim što pružaju estetski privlačan osmijeh, mogu ispraviti različite nepravilnosti poput nepravilnog oblika ili veličine zuba, popraviti oštećenja zuba uzrokovana traumom ili karijesom te ukloniti mrlje ili diskoloracije. Također, porculanske ljuskice su izdržljive i dugotrajne, što ih čini popularnim izborom među pacijentima koji žele trajno poboljšati svoj osmijeh.

Međutim, važno je imati na umu da postupak postavljanja porculanskih ljuskica zahtijeva određenu količinu pripreme zuba te da se proces ne može jednostavno obrnuti. Stoga je važno konzultirati se sa stomatologom kako bi se donijela informirana odluka o najboljem tretmanu za individualne potrebe pacijenta.

Bijeli zubni ispuni

Bijeli zubni ispuni, poznati i kao estetski ispuni ili bijele plombe, predstavljaju modernu alternativu tradicionalnim amalgamskim (sivim) plombama. U klinici Ortoimplant DENTAL SPA koristimo isključivo bijele ispune. Ovi ispuni izrađuju se od materijala koji se podudaraju s bojom zuba, poput kompozitne smole ili keramike, pružajući prirodniji izgled i estetiku osmijeha.

Jedna od ključnih prednosti bijelih zubnih ispuna je njihova sposobnost prilagodbe boji zuba, čime se postiže gotovo neprimjetna integracija s prirodnim zubima. To je posebno važno za prednje zube ili zube smještene u vidljivom dijelu osmijeha. Osim što pružaju estetski prihvatljiviji izgled, bijeli ispuni također mogu ojačati zubnu strukturu, budući da se vežu za zubnu površinu.

Još jedna prednost bijelih zubnih ispuna je njihova minimalno invazivna priroda. Za razliku od amalgamskih plombi koje zahtijevaju brušenje veće površine zuba, bijeli ispuni traže minimalnu obradu zuba. To rezultira manjim gubitkom zubne tvari i čuva prirodnu strukturu zuba, što je ključno za dugoročno oralno zdravlje i integritet zuba.

Također, bijeli zubni ispuni mogu pružiti dugotrajne rezultate uz pravilnu oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu. Iako se mogu istrošiti s vremenom, pravilno održavanje može produžiti njihovu trajnost.

Gingivoplastika

Gingivoplastika je stomatološki postupak koji se koristi za oblikovanje desni, a ima za cilj postizanje estetskih i funkcionalnih poboljšanja desni.

Ovaj postupak obično uključuje uklanjanje ili preoblikovanje viška gingive (tkiva desni) kako bi se postigla bolja proporcija između zuba i desni te kako bi se smanjio "gummy smile" (osmijeh s previše izložene gingive). 

Gingivoplastika također može uključivati dodavanje gingive kako bi se popravilo povlačenje desni i zaštitio osjetljivi korijen zuba.

Ovaj postupak obično se koristi kod osoba s estetskim problemima desni, kao što su nepravilni oblici ili veličina desni, neujednačene desni između zuba ili prekomjerna izloženost desni prilikom osmijeha. Gingivoplastika može poboljšati izgled osmijeha i poboljšati samopouzdanje pacijenta.

Važno je napomenuti da gingivoplastiku treba provoditi iskusni stomatolog kako bi se postigli željeni estetski i funkcionalni rezultati, uz minimalne rizike i komplikacije. Ovaj postupak oblikovanja i desni ima za cilj postizanje harmoničnog izgleda osmijeha te poboljšanja proporcija između zuba i desni.

Zakažite svoj termin

Zlatko Holetić

Zlatko Holetić, Hrvatska

Jedna od najboljih odluka u životu bila je što sam brigu o svojim zubima povjerio dr. Trampušu.
Ortoimplant Dental Spa, Boris Kopitar

Boris Kopitar, pjevač i tv voditelj, Slovenija

Od prvog posjeta Ortoimplant Dental Spa, osjećao sam pozitivnu energiju i povećano samopouzdanje