ZUBNI IMPLANTATI
nadomjestak za zube kojih nema

 
Zubni implantati su high-end rješenje za zube kojih nema. Postavljaju se u čeljusne kosti kao nadomjestak za zubni korijen kojeg nema i služe kao nosivi dio za zubni nadomjestak. ''Prednost u odnosu na dosadašnji zubni nadomjestak je vrlo jasna'', kaže dr. Zdenko Trampuš,DDS stomatolog iz Zagreba,'' jer se ništa ne klima i ne smeta, a za učvršćivanje nije potrebno koristiti susjedne zube." Nadomjesni zubi čvrsto stoje na implantatima kao i vlastiti. Naravno, uz pretpostavku da se pacijent obratio kvalificiranom liječniku. Jer, uporaba vijaka od titana je precizan rad i zahtijeva puno iskustva. Stoga je dr. Zdenko Trampuš DDS, svoju izobrazbu završio tamo gdje je moderna tehnika zubnih implantata gotovo savršeno razvijena, tj. u SAD-u.

Zahvaljujući ambiciji i stalnom usavršavanju u zemlji neograničenih mogućnosti stomatolog iz Zagreba uvijek je u tijeku s najnovijim trendovima. Tako se dr. Trampuš kod milimetarski preciznog plasiranja implantata više ne oslanja samo na rendgenske slike, već koristi i novi 3D kompjutorski program koji mu za vrijeme malog zahvata egzaktno pokazuje položaj implantata i instrumenata. ''Jer, zubi su po prirodi stvari dimenzionirani na mikrometarsku točnost'', objašnjava dr. Trampuš. Kod žvakanja zubi zahvaćaju na donjoj i gornjoj čeljusti precizno jedni u druge poput kotačića u satnom mehanizmu. Kako bi kasnije zubni nadomjestak funkcionirao s istom preciznošću, položaj zubnog implantata mora biti precizan i točno odgovarati. Općenito se može reći da je optimalna priprema implantata najvažniji čimbenik za uspjeh terapije. To osobito vrijedi za zubno meso. ''Najveći broj pacijenata pokazuje barem male simptome parodontoze'', kaže dr. Trampuš. Parondotoza u naprednom stupnju uzrokuje ispadanje zubi. Glavna područja prakse – implantologija i parodontologija – u SAD-u dva neodvojiva studijska predmeta – zahvaćaju stoga u mnogim konceptima liječenja jedan u drugi. Dopuna redovite higijene profesionalnom profilaksom osigurava trajnost implantata.

Tek na kraju procesa rezultat je vidljiv u obliku zubnog nadomjeska. To je individualno uz pomoć zubnog tehničara dogotovljena zubna kruna. Ako je zubni liječnik prethodno optimalno odradio svoj dio posla, velike su šanse da će pacijent cijeli život moći snažno i slobodno gristi bez straha.
 

 

Jesu li implantati rješenje za svakoga? 

Iskusan implantolog može danas gotovo kod svake odrasle osobe postaviti implantat. Postoji samo mali broj kontraindikacija. One su ograničene na teška opća oboljenja. ''Temelj uspješne implantacije uvijek mora biti apsolutno točna dijagnostika i njoj prilagođena terapija. Na taj se način danas gotovo u potpunosti mogu izbjeći neuspjesi u implantologiji'', kaže dr.Zdenko Trampuš, voditelj certificiranog Centra kvalitetne implantologije u privatnoj stomatološkoj klinici u Zagrebu. Čak i loša konstelacija kostiju danas ne mora biti faktor rizika u pogledu dugotrajnog uspjeha. ''Ako je čeljusna kost uslijed dugotrajne zubne praznine postala vrlo tanka, ona se može nadograditi pomoću različitih metoda'', kaže liječnik specijalist. Materijal za nadogradnju laganim se zahvatom postavlja na kost i pokriva zaštitnom membranom. U roku od nekoliko mjeseci procesima pregradnje nastaje opteretiva supstanca kosti, a time i stabilno ležište za implantat. Najčešće je moguće jednim zahvatom izvesti nadogradnju kosti i implantaciju. Samo u izuzetnim slučajevima situacija je takva da prvo u potpunosti mora zacijeliti kost, a tek onda stomatolog u drugom zahvatu izvodi ugradnju implantata.

 

Jesu li implantati trend za budućnost?

''To je nekada bilo tako. A u međuvremenu budućnost je počela'', misli dr. Zdenko Trampuš. Sve je manje pacijenata koji se zadovoljavaju kompromisima. Za aktivnog, modernog čovjeka praktično je nezamisliva proteza koja se vadi iz usta, a čvrsti most nije uvijek moguće izvesti. Često je rupa prevelika i/ili na stražnjem kraju zubnog niza nedostaje potporni zub koji je potreban za učvršćivanje klasičnog mosta. Ako zubi, koji služe kao potporanj ili nosači, ima u dostatnom broju, moraju se također izbrusiti kako bi se most mogao učvrstiti. ''Kod implantata to je suvišno", objašnjava dr. Trampuš.
 

Princip zubnih implantata začuđujuće je jednostavan:

Na mjestu gdje je nekada postojao prirodni zub u čeljust se usađuje implantat poput zatika. Postupno srasta s kosti i nakon oseointegracije, koja traje 3 - 4 mjeseca, mogu se na njemu čvrsto usidriti pojedini zubi ili mostovi.

Zubi za cijeli život


Poštovani dr. Trampuš, koliko dugo može izdržati zubni nadomjestak kojeg drži implantat?

Dr. Trampuš: U načelu implantat može izdržati cijeli život. U pojedinačnom slučaju to ovisi u najvećoj mjeri o njezi zubi, pušenju, a prije svega o kvaliteti liječenja. Naše vlastite statistike pokazuju da se uz medicinsko-tehnološke uvjete i potreban know-how mogu gotovo u potpunosti izbjeći gubici implantata. Naša stopa uspješnosti iznosi više od 99 %. Stoga u međuvremenu dajemo čak i petogodišnje jamstvo na funkciju implantata.


Vaša preporuka u pogledu potrage za prikladnim implantologom?

Dr. Trampuš: Trebalo bi pojačano obratiti pozornost na izobrazbu. Često se ona ograničava na nekoliko vikend-seminara koji zubnom liječniku već dopuštaju da se iskaže kao specijalist. Naprotiv, dobar specijalizirani zubni liječnik oralne kirurgije završio je usavršavanje na nekom sveučilištu i sposoban je drugačije odgovoriti na sve izazove implantologije u svakodnevnoj kirurškoj rutini. Dr. Trampuš, gdje ste Vi završili Vaše usavršavanje? Nakon završenog studija 1991. godine svoje usavršavanje sam obavljao na specijalističkim klinikama za funkcijsku kirurgiju u Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji, a završni specijalistički ispit položio sam u rujnu 2008. godine na UCLA-u u Los Angelesu. Dakle intenzivno se usavršavam posljednjih 17. godina i to definitivno nije kraj već početak napretka.


Dr. Trampuš, gdje ste Vi završili Vaše usavršavanje?

Nakon završenog studija 1991. godine svoje usavršavanje sam obavljao na specijalističkim klinikama za funkcijsku kirurgiju u Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji, a završni specijalistički ispit položio sam u rujnu 2008. godine na UCLA-u u Los Angelesu. Dakle intenzivno se usavršavam posljednjih 17. godina i to definitivno nije kraj već početak napretka.


Nježna nadogradnja kosti bez umjetnih materijala

Čeljusna kost može se nadograditi umjetnim nadomjesnim materijalom ili pomoću tkiva iz tijela. Neki liječnici koriste mješavinu jedne i druge metode. Iskustvo specijalista pokazuje da isključiva uporaba umjetnog materijala ima za rezultat razmjerno visoku stopu neuspjeha. ''Stoga, kad god je to moguće, koristimo tkivo vlastitoga tijela za obnavljanje kosti. To ne izaziva nikakve neželjene reakcije i može se uzeti bez problema u istom zahvatu osobitom tehnikom iz drugih područja čeljusti. Kod razmjerno manje raspoložive kosti moguće je stabilizirati implantate u fazi ozdravljenja preko tzv. satelitskih implantata. Pomoću ove nove tehnike moguća je ugradnja implantata na bočnom području gornje čeljusti, čak i kada se radi o ekstremnom nestajanju kosti'', objašnjava dr. Trampuš. U svojoj modernoj stomatološkoj klinici u Zagrebu ovaj liječnik specijaliziran za zahvate iz oralne kirurgije i implantologije redovito provodi operativne zahvate svih mogućih stupnjeva težine. Pritom se služi mogućnostima visoke tehnologije kao što je primjerice trodimenzionalni slikovni prikaz čeljusti i navigacija uz računalnu potporu, koja omogućuje minimalno invazivnu operaciju uz dosad neviđenom preciznost. Osjetljive susjedne strukture, kao što su primjerice živci, pouzdano su zaštićene. ''Čak i kada implantologija postavlja visoke zahtjeve liječniku i njegovom timu, ona je za pacijenta manje opterećujuća, nego što se općenito misli'', kaže liječnik. Pojedini implantati mogu se ugraditi običnim tretmanom u ambulanti. Pri tome je dovoljna lokalna anestezija. Pacijent gotovo ništa ne osjeća pri zahvatu i u mnogim slučajevima nakon zahvata nije čak potrebno niti popiti tabletu protiv bolova. Samo kod opsežnih zahvata i kod pacijenata koji se jako boje implantolog preporuča liječenje pod potpunom narkozom. Njena je glavna prednost i što omogućuje da se u jednoj posjeti objedini više faza liječenja. Osobito pacijenti koji dr. Trampušu doputuju iz inozemstva rado koriste mogućnost dogovaranja naknadnih pregleda na modernoj privatnoj klinici.


Novo: Formiranje kosti rastezanjem

Dr. Zdenko Trampuš, funkcijski implantolog iz Zagreba nedostatnu koštanu supstancu generira rastezanjem. Ova se metoda zove distrakcijska osteogeneza (distrakcija = istezanje, osteogeneza = stvaranje kosti). Prednosti ove metode je da uopće nije potrebno nikakvo zamjensko tkivo, bilo umjetno bilo iz vlastitoga tijela. To omogućava novi mali uređaj koji specijalist stavlja ispod zubnog mesa na mjestu gdje nedostaje kost. "Uređaj konstantno vrši vlak na kost i na taj način je širi", objašnjava dr. Trampuš. Tako se na prirodni način formira nova koštana supstanca, a osobito je važno da se stvara i zubno meso, koje se inače mora transplantirati iz drugih područja usta, što je vrlo skupo, a uspjeh nije uvijek trajan. "Kada su transplantacije neizbježne, sve više se koristimo modernim tissue engineeringom", kaže dr. Trampuš. Pritom se iz usta uzimaju vrlo male količine specifičnih tipova stanica poput sluznice ili koštanih stanica i laboratorijsko-tehnički razmnožavaju. Dodavanjem te supstance kosti nastaje trodimenzionalno tkivo kojim može pokriti defekt. Dr. Trampuš se u svojoj modernoj poliklinici u Zagrebu specijalizirao za osobitosti s područja implantologije i funkcijsko protetske stomatologije. Tehnikom distrakcije već je mnogim pacijentima koji imaju oštećenja kosti pomogao doći do čvrstih zubnih nadomjestaka koji su učvršćeni na implantatima. Provedena istraživanja pokazuju dugotrajne stabilne rezultate. Specijalni implantati omogućuju stabilnost čak i u ekstremno teškim slučajevima kao i kod sve većeg broja pacijenata koji na drugim mjestima budu neprikladno obrađeni. "Često zubni implantati olabave, jer su propuštene mjere dogradnje kostiju, te nije došlo do željenog uspjeha", kaže dr. Trampuš. Uporaba individualno neprikladnih sustava zubnih implantata ili pogreške kod ugradnje mogu dovesti do ranog gubitka zuba. U klinici dr. Trampuša udio takvih korekcija iznosi oko 10 %. Kod većine pacijenata pomoći će specijalist te ponovno umetnuti zubni implantat – ovaj put onaj koji drži i koji se neće rasklimati.
 

Anatomski implantati sprječavaju ''tamne trokute''

Odlučujući čimbenik za optimalan uspjeh zahvata je uvijek, naravno, i sam implantat. Mala tijela od titana proizvode se u mnogo različitih duljina, promjera i izvedbi, tako da za gotovo svaku situaciju postoji prikladno rješenje. Nešto sasvim novo su anatomski oblikovani implantati vodećeg svjetskog proizvođača Lifecore. "Oblik i gornja površina kod ovog je implantata gotovo iste strukture kao i prirodni zubni korijen", objašnjava dr. Zdenko Trampuš, specijalist za funkcijsku implantologiju i jedan od malobrojnih odabranih prvih korisnika ovih novih implantata. Njihova prednost: čeljusna kost se oblikuje potpuno prirodno i zubnom mesu, osobito među zubima, daje potrebnu potporu. Ukoliko je nema zubno meso se povlači. To izgleda kao da pacijent na rubu zubnog mesa ima „crne trokute“ između zubi. Ovo je problem koji se kod mnogih ljudi manifestira na dijelovima mosta. Ove crne trokute kasnije ispuniti zubnim mesom pravo je umijeće koje samo u optimalnim uvjetima dovodi do uspjeha. U svojoj ambulanti za oralnu kirurgiju u Zagrebu specijalist za ove rekonstrukcijske mjere redovito se poziva za savjet. Mikrokirurški, a to znači sitnim instrumentima i najfinijim materijalom za šivanje, operater pod operacijskim mikroskopom nadomješta tkivo koje nedostaje pomoću malih transplantata iz drugih područja usne šupljine i oblikuje ga kako bi izgledalo identično prirodnom. "Hoće li uspjeh biti trajan ovisi i o pacijentu", kaže dr.Trampuš, "kod pušača je, primjerice, cirkulacija mikro žila krvnog sustava jako smanjena pa je uspjeh vrlo neizvjestan, a i sam je zahvat najčešće kontraindiciran."