ABECEDA zdravog osmijeha

Lijepim i zdravim zubima do veće kvalitete života

 

 

Kako bi osmijeh bio i ostao naše najveće oružje, nužno je imati zdrave i bijele zube. Stari Grci štovali su smijeh kao dar bogova. Kako bi imali božanstven osmijeh, nužno je držati se nekoliko jednostavnih pravila. Ivana Trampuš specijalizirala se za područje profilkse u Njemačkoj. Profilaksa je prevencija zubnih oštećenja, primjerice krvarenja zubnog mesa ili nastajanja karijesa. Danas Ivana djeluje u Tvornici osmijeha - privatnoj Zagrebačkoj stomatološkoj klinici Ortoimplant, gdje svakodnevno pomaže ljudima da svojim osmijehom osvoje svijet.....

Naravno, najbitnija je redovita higijena usta i kontrolni termini kod stomatologa. Pacijenti moraju naučiti da sami snose odgovornost za stanje i zdravlje svojih zubi. Ako se svakih šest mjeseci obavi profesionalno čišćenje zubnog kamenca, uklanjanje eventualne pigmentacije i poliranje specijalnim pastama, zubi imaju sve preduvjete da ostanu zdravi i lijepi. ''Naši pacijenti osjećaju veliko nezadovoljstvo izgledom svojih zubi i zubnog mesa te dolaze s namjerom izbjeljivanja, no nakon profesionalnog čišćenja i poliranja njihovi zubi zabljesnu, a zubno meso se u kratkom roku oporavi te postaje zdravije'' ističe Ivana Trampuš. Kariozni zubi i upaljeno zubno meso uzrokovani su upravo bakterijskim zubnim kamencem, a liječenje plombama i krunama može biti smisleno jedino ako je na djelu organizirana i kontrolirana profilaksa.

 

10 savjeta za zdrav i lijep osmijeh glase:

1. Četkica za zube s umjetnim dlačicama, zaobljenim krajevima i kratkom glavom abeceda je glede pranja zubi
2. Zamjena četkice svaka dva-tri mjeseca
3. Konac za zube i ogledalce za usta stalni su pratitelji četkice za zube i služe temeljitosti pranja
4. Prednost zubnoj pasti koja sadrži fluor, ali izbjegavati abrazivna sredstva za «osobito bijele zube»
5. Prati zube nakon svakog obroka u trajanju od tri minute
6. Aktivirati zube kao «alat za žvakanje» (kruh s punim zrnom, sirova hrana)
7. Izbjegavati šećer
8. Kod konzumiranja slatkih prehrambenih proizvoda obratiti pozornost na simbol koji ukazuje na slatkiše koji ne oštećuju zube
9. Guma za žvakanje bez šećera mehanički čisti zubnu caklinu ako se intenzivno žvače 20 minuta
10. Profesionalna profilaksa dugoročno štedi od bolova i štedi novac!

 

Zdravi zubi su mogući cijeli život!

Dakle, potrebno je i pripaziti na prehranu kako bi očuvala žvačnu funkciju. Primjerice, proizvodi od cjelovitih žitarica štite zube jer ih se mora dobro sažvakati, a time se potiče jače lučenje sline što neutralizira kiseline u ustima. Vježbanjem žvačnih mišića i pojačanim lučenjem sline pospješuje se probava jednostavnih šećera koja počinje već u ustima. Hranu nije poželjno «prekuhati», primjerice tjesteninu, zdravije za zube je da se pripremi al dente. Uz svježe voće i povrće, zubi će također imati «zanimaciju». Ako se povrće prekuha, izgubit će vrijedne sastojke poput vitamina i minerala. Ako već uzimamo šećer, preporuča se da pojedemo cijeli komad odjednom ili odmah ispijemo piće koje ga sadrži, a ne gutljaj po gutljaj u razmacima tijekom cijelog dana.

Tko mnogo i redovito uživa u crnom čaju ili kavi, ne može si u pogledu zubne njege priuštiti nemar, budući da ovi napici uzrokuju trajne i velike promjene boje nakon dugotrajnog uživanja. No, ako ih se ne konzumira pretjerano, imaju i velikih prednosti. Naime, tvari sadržane u čaju uništavaju mikroorganizme koji stvaraju zubni plak u usnoj šupljini te neutraliziraju bakterije odgovorne za zadah iz usta. «Savjetujem da umjesto kave ili crnog vina nakon ručka popijete šalicu zelenog čaja» zaključila je specijalistica Ivana Trampuš.

U Zagrebačkoj stomatološkoj ordinaciji Ortoimplant mogu se saznati sve informacije o zdravlju zubi i uživati u DENTAL SPA aranžmanu, jedinstvenom u cijeloj Hrvatskoj. Također, ordincija Ortoimplant jedina prakticira i postavljanje nevidljivih aparatića za zube. Liječnici iz svih područja stomatogije, od estetske stomatologije do endodoncije, na raspolaganju imaju i vlastiiti zubotehnički laboratorij te vrhunsku tehnologiju koja omogućuje da posjet stomatologu bude bezbolno i ugodno iskustvo.