PROTETIKA u stomatologiji

 

Nedostatak jednog ili više zuba nije samo estetski problem, nego on dugoročno može utjecati i na vaše zdravlje. Upravo zato mi u Ortoimplantu posebnu pozornost posvećujemo zubima kao nužnim čimbenicima pri govoru i žvakanju. Kad oni uspostave sklad, zajedno sa simetrijom lica popravit će se i simetrija tijela, što će posebice utjecati i na pravilan hod. Osim toga, vaš osmijeh učinit ćemo ljepšim, a život zdravijim.

 

 

Kako kvalitetno jesti i poboljšati kvalitetu života nakod izgubljenog zuba?

Sigurno ste ramišljali o tome da želite kvalitetno jesti i zagristi hranu po želji bez obzira na nedostatak zuba ili nošenje proteze. Kako bi ste to postigli savjetujem vam implantate ili inovativnu all-on-four metodu kojom ćete se zauvijek riješiti proteza. Evo i zašto.

Prednost zubnih implantata je u tome što ćete u svakom slučaju sačuvati bolji izgled jer se visina kosti smanjuje gubitkom zuba, a zubni implantat taj proces može spriječiti. Možete jesti što god želite, posebice sada kad svi volimo pojesti više nego inače. Ugradnjom implantata na mjesto gdje Vam fali zub , sačuvat ćemo Vaše zdrave zube od brušenja, jer da bi se premostila praznina nastala gubitkom zuba potrebno je izbrusiti dva susjedna zuba. Takav način zatvaranja praznog prostora nije niti malo praktičan jer s vremenom se kost povlači, povlačeći i zubno meso što opet iziskuje korekcije na protetskom radu. Kad imate zubni implantat onda ste si osigurali riješenje za cijeli život i ja iskreno uvijek pacijentima preporučam implantate jer smatram da su oni dobra investicija u zdravlje.

Postoji nekoliko indikacija kad je najbolje staviti implantat:

- kada nedostaje jedan zub,

- više njih ili

- kada je čeljust bezuba.

Ukoliko je Vaš slučaj bezuba čeljust, preporučio bih Vam inovativnu metodu All-on-4 kada totalne proteze zamijenjujemo u samo par sati fiksnim radom na 4 implantata i time agonija sa protezama i njenom stavljanju u čašu zauvijek prestaje. Eh, sad da ne bi mislili da imam čarobni štapić, malo ću objasniti sam postupak. Nakon dijagnostičke obrade i utvrđene indikacije za All-on-4 dogovara se termin za ugradnju zubnih implantata i montažu privremenog zubnog niza. U zubotehničkom laboratoriju se prema uzetim otiscima pripremaju privremeni zubi te se na dan operacije prilagođavaju u ustima ukoliko je potrebno. Nakon 8 tjedana uzima se otisak za izradu trajnih zubi i u narednom periodu od 7 do 10 dana dobivate Vaše trajne zube. Mi volimo reći Vaše treće zube! Oblik i zubni niz uvijek prilagođavamo liniji osmijeha i lica, ne radimo ih po kalupu.

Dosta često me pacijenti pitaju uglavnom ista pitanja pa imam potrebu to staviti crno na bijelo kao svojevrstan podsjetnik ili šalabahter. Pa krenimo redom, zubni implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost i zamjenjuje korijen zuba. Apsolutno je biokompatibilan i vrlo su rijetki slučajevi, doduše ja u svojoj praksi ih uopće ne pamtim, kada dolazi do odbacivanja implantata. Apsolutno svi mogu biti kandidati za implantate, naravno ukoliko postoji indikacija za ugradnju implantata. Dobna granica ne postoji i ne možete nikako biti prestari za takav zahvat, samo je bitno da ste zdravi. Žvakanje je apsolutno isto kao i sa vlastitim zubima. Postupak ugradnje se uvijek izvodi pod lokanom anestezijom i apsolutno je bezbolan, postoperativne traume su minimalne ili ih nema što je opet individualno i ovisi od čovjeka do čovjeka. Da bi terapija implantatima bila uspješna potrebna je maksimalna suradnja mene kao liječnika i Vas kao pacijenta, a to podrazumijeva redovite kontrole, svakih otprilike 6 mjeseci ili češće, a što opet ovisi o situaciji. U svakom slučaju preporučujem redovnu higijenu i to pojačanu.

 

 

Funkcijska terapija nagriznom udlagom-okluzija pod mikroskopom

Mikroskopska greška u zagrizu nakon izrade jednog manjeg protetskog rada uzrokovala je jednom pacijentu glavobolje godinama, dok se nije obratio u Ortoimplant Dr.Zdenku Trampušu, doktoru sa specifičnim okom za detalje… Pacijent je 10 godina patio od jakih glavobolja. Obišao je mnogobrojne doktore, fizioterapeute, kiropraktičare i osteopate.

Na kraju je bio upućen i na psihijatrijsko liječenje !!! Prepisani su mu prvo laki pa zatim jaki antidepresivi, i tako godinu dana, ali ni to nije pokazalo nikakvo poboljšanje. Psihijatrica je savjetovala gospodina da produži terapiju sa jakim antidepresivima za još 6 mjeseci te da dođe na kontrolu nakon toga, ali da u međuvremenu posjeti i stomatologa koji se bavi problemom čeljusnog zgloba jer njegova simptomatologija po njenom mišljenju ima usku povezanost sa patologijom tog područja područja. To je samo ubrzalo njegovu odluku da se obrati Dr.Zdenku Trampušu, DDS .

Nakon što mu je Dr. Trampuš prilagodio ''deprogramer'' (udlagu), pacijent je prvi put konačno normalno odspavao u zadnjih 10 godina, što mu je bilo od velikog značaja. Začarani krug boli morao je negdje biti prekinut, a ovo mu je ponovno vratilo vjeru u medicinu i doktore uopće. Glavobolje su se smanjivale nakon prvog dana, a nakon trećeg su potpuno nestale.

Prateći tretman sa drugom udlagom, bio je puno zahtjevniji jer je udlagu trebalo uštimati prema pacijentovom zagrizu, a greška je bila sićušna, okom gotovo nevidljiva. Odličan rezultat je ipak postignut izradom novog protetskog rada.

Nakon 2 godine terapije udlagom i terapijskim masažama žvačne muskulature, pacijent je još uvijek na odvikavanju od antidepresiva koji su mu bili prepisani kao pogrešna terapija. Njegovo samopouzdanje je obnovljeno, njegova poslovna aktivnost je unaprijeđena; uglavnom vraća se na staro. Dr.Zdenko Trampuš kaže da nema poveznice između veličine greške u zagrizu i ljestvice boli koju pacijent može osjećati. U ovom slučaju sićušna greška u protetskom radu uzrokovala je nekoliko simptoma koji su rezultirali time da je pacijent upućen na pogrešno liječenje.