PRF metoda

 

Kao rezultat mojeg dugogodišnjeg prijateljstva s profesorom Josephom Choukrounom koji je ovu metodu i razvio, moj tim i ja smo odlučili metodu uvesti i u naše procese i to kao prvi u Hrvatskoj.

PRF je skraćenica za pojam " platelet-rich fibrin" što u prijevodu znači "trombocitima obogačen fibrin". Ovo su produkti koji se dobivaju iz pacijentove krvi i koriste se primarno u oralnoj i estetskoj kirurgiji.

 

U novije vrijeme se u naprednijim stomatološkim zahvatima Fibrin koristi zbog boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva, te služi kao idealna priprema za kiruške zahvate koji predhode implatatima.

 

 

O čemu se zapravo radi?

Vjerujem da ste se više nego jednom susreli s činjenicom da sami sebi najbolje možemo pomoći. Naše tijelo ima prirodnu sposobnost samoizlječenja. PRF metodom kroz atrakciju matičnih stanica iz tijela obnavljaju se nova tkiva. Proces počinje uzimanjem krvi pacijent, koja se daljnjom obradom kroz koagulaciju centrifugom u za to predviđenom stroju, razdvaja. Ono što je zanimljivo da je proces zaista brz (12 minuta) i jednostavan.

Odvajanjem krvi od crvenih krvnih stanica dobivamo plazmu i fibrin koje kasnije koristimo kao biološki autotransplatant tj. nakon ekstrakcije zuba na to isto mjesto postavljamo fibrin i plazmu koja nam služi za ubrzavanje procesa zaraštavanja, te ubrzava proces prihvačanja implatata te sam proces ugradnje implatata čini bržim i sigurnijim, a nadasve bezbolnim. PRF je čist i krajnji proizvod, sadrži isključivo fibrin i plazmu dobivenu iz krvi pacijenta.

 

Prilikom aktivacije faktori rasta izlaze iz krvnih pločica (trombocita) i stimuliraju na prvom mjestu angiogenezu tj. stvaranje novih krvožilnih sudova pa time i rast nove kosti u koštanim defektima. Posljedice toga su bolja ishrana tkiva kisikom, čime se poboljšava regeneracija, za razliku od PRP-a koji nem proteina potrebnih za regeneraciju. PRF je potpuno bezopasna metoda iz razloga što se koristi isključivo pacijentova krv bez i jednog drugog dodatka. Ovu metodu zaista preporučam svim svojim pacijentima u protokolima kirurških procesa, jer rezultati su zaista izuzetni. Osim toga česta je primjena i u dermatologiji, pošto je dobro poznato da je plazma odlična kao prirodan filer, pa se tako koristi i u mezoterapiji.