PARODONTITISParodontitis je moguće kontrolirati

Parodontitis je, uz karijes, jedan od najvećih stomatoloških problema današnjice i sada kada je, u većini modernih zemalja, trend nastanka karijesa ipak u padu – parodontitis se pojavljuje vrlo učestalo. Parodontitis je najčešća kronična upala zubnog mesa koja je na svjetskoj razini dosegla brojku od 10-15% populacije , pa je zato od presudnog značaja shvatiti ulogu oralne higijene u održavanju zdrave gingive. Akoparodontitis prijeđe u kronično stanje, infekcija potpornih tkiva zuba dovodi dovest će do gubitka zubi koje ćete na žalost nepovratno izgubiti, a uz gubitak zuba često se javlja i gubitak kosti.

Najblaži oblik oboljenja parodonta je gingivitis koji se javlja kao crvenilo, uzrokuje lagano krvarenje desni i, ako se ta infekcija ne liječi, može dovesti do uznapredovalogparodontitisa i posljedičnog gubitka zuba. Parodontitis nije ništa drugo do bakterijska infekcija koja zahvaća desni i kost koja podupire zub i javlja se kada bakterije u zubnom plaku, zbog neadekvatne higijene usne šupljine, prouzroče upalu desni, a napredovanjem upale oštećuje se dalje tkivo desni i zubna kost, što u konačnici dovodi do toga da se zub rasklima i potrebno ga je izvaditi.


Suradnja stomatologa i pacijenta
neizostavna u liječenju parodontitisa

Oralna higijena uvelike doprinosi održavanju općeg zdravstvenog stanja, a preduvjet za zdrave zube i zdravo zubno meso je kombinacija najvažnijih čimbenika profilakse: redovita kućna njega zubi, kontrolni pregled kod stomatologa svakih šest mjeseci i redovito profesionalno čišćenje zubi. No, treba isto tako imati na umu da, osim same higijene, i neke bolesti, poput dijabetesa i nekih bolesti koje uzrokuju imunodeficijenciju, mogu utjecati na pojavu parodontitisa te se tim pacijentima treba pristupiti imajući sve te faktore u vidu.

Redovito profesionalno čišćenje trebao bi izvoditi profesionalno educirani tim zubnih higijeničara. U tu svrhu koriste ultrazvučne i ručne instrumente, te masažu mekih tkiva mlazom mineralnih soli. Dentalna higijeničarka na redovnoj kontroli profesionalno počisti zubni kamenac, ukloni pigmentacije i ispolira zube. Osim toga, svaki pacijent dobiva koncept za kućnu njegu izrađen prema njegovim individualnim rizičnim faktorima. Trajanje zahvata čišćenja zuba je individualno. Nakon čišćenja kamenca zubno meso se masira natrijevim i/ili kalijevim bikarbonatom kojima se skidaju pigmentacije. Nakon toga slijedi poliranje zubi jer caklina mora biti maksimalno glatka kako bi se usporilo nakupljanje naslaga. Zatim se zubi premazuju fluorom koji jača caklinu i čini zube otpornijima na karijes. No, nemojmo zanemariti niti ulogu pacijenta u ozdravljenju - važno je da je svaki pacijent pravilno upućen u oralnu higijenu te da mu se objasni važnost njegove uloge u cjelokupnom procesu ozdravljenja usne šupljine, ali i njenog održavanja. Samo kod pacijenata koji žele i hoće aktivno sudjelovati i zainteresirani su za svoje zdravlje, možemo postići uspješnost liječenja i najbolje moguće rezultate – jedino je na taj način moguće izbjeći parodontitis kao kronično upalno oboljenje kada pacijentima pružamo najbolju moguću terapiju koju imamo na raspolaganju, te ga dodatno motiviramo da vodi brigu o svom oralnom zdravlju, što naravno uključuje i posjet stomatologu jednom u šest mjeseci.


Kako i čime
održavati dentalnu higijenu?

Svojim pacijentima preporučujem zubne četkice s mekanom (soft) ili srednje tvrdim (medium) vlaknima, koje se obavezno mijenjaju svaka tri mjeseca ili nakon bilo kakve upale grla uzorkovane bakterijskom infekcijom. Zubne paste koje preporučujem svojim pacijentima su fluoridne, a preporuka je individualna ovisno o osjetljivosti i problema u ustima. Tako postoje paste za osjetljive zube, paste za pušače i redovno izbjeljivanje, te paste za osobe s parodontološkim problemima. Uz spomenuto svakako tu su i neizostavne antiseptičke tekućine za ispiranje koje treba koristiti nakon četkanja, ali je važno napomenuti da nikako ne mogu zamijeniti samo četkanje koje je neophodno. Antiseptične tekućine u svakom slučaju svakodnevnim korištenjem smanjuju broj bakterija u usnoj šupljini, reduciraju nastanak zubnog plaka, te smanjuju krvarenje i upalu zubnog mesa. Posljednje, ali ne i najmanje važno je zubni konac i tzv. interdentalna četkica kako bi se interdentalni prostori održavali čistima. I prehrana je važna Kao što je vrlo važno održavati redovitu higijenu usne šupljine, u borbi protiv bolesti zuba i zubnog mesa uvelike može pomoći i uravnotežena prehrana. Preporučuje se prehrana koja sadrži povrće i voće, a malo zasićenih masti i soli. Gume za žvakanje bez šećera (posebice one koje sadrže ksilitol) vrlo su dobre za zube te ih je preporučljivo konzumirati nakon jela kao pomoćno sredstvo u održavanju higijene u slučaju kad baš nismo u mogućnosti oprati zube. Pomažu čišćenju usne šupljine od štetnih šećera i štite od naslaga. I zapamtitie, nemojte ih žvakati duže od 20 minuta dnevno. Izbjegavajte hranu koja sadrži puno šećera, posebice ljepljive, slatke deserte poput karamela ili grožđica. Ne jedite prije spavanja, budući da hrana koja ostane među zubima tijekom noći može uzrokovati karijes, a slina se manje izlučuje dok spavamo, pa tako niti ne čisti usnu šupljinu kao i tijekom dana. Da zaključim, najbolji način sprečavanja pojave bolesti zuba, zubnog mesa ili usne šupljine je razvijanje pravilnih navika zubne njege i stoga je vrlo važno stvoriti rutinu pranja zubi nakon svakog jela i međuobroka, te prije spavanja i to već u djetinjstvu. Zubi utječu na dobru kvalitetu vašeg života, potiču vaše samopouzdanje i stoga nipošto nemojte zanemariti njihovo zdravlje.

Autor: dr. Zdenko Trampuš, DDS