ORTODONCIJA


Zazirete li od nošenja aparatića jer vam smeta „željezni osmijeh“?

Mi u Zagrebačkoj stomatološkoj ordinaciji Ortoimplant pomoću modernih ortodontskih tehnika ispravljamo nepravilne zube u svakoj dobi. „Nevidljivi aparatić“ (lingvalna metoda) postavlja se s unutarnje strane zubi i idealno je rješenje za sve koji ne žele skrivati osmijeh. Mi u skladu sa svojom reputacijom jedini u Hrvatskoj prakticiramo prvu pravu trodimenzionalnu ortodontsku terapiju „STB“ LINGVALNA TEHNIKA. U toj visokokaratnoj terapiji sve je predviđeno od prvog do zadnjeg koraka. Ova metoda vrlo je atraktivna za sve koji privatno i poslovno mnogo komuniciraju.

 

Ortodoncija - kako mi radimo to drugačije!

Učinkovita ortodoncija za sve uzraste

 

 

Zašto ortodontska terapija

Dok djeca dolaze u ordinaciju pod utjecajem roditelja koji žele ispraviti određene, uglavnom poprilično izražene anomalije, odrasli ljudi dolaze zbog vlastite težnje idealu i sve prisutnijem „Holywoodksom osmijehu“. Time je nošenje aparatića postao sveopći trend i potreba, a mjesta za napredak i nove tehnologije ima napretek. Bez obzira da li govorimo o srednjoškolcima, studentima, ili radno aktivnoj populaciji, činjenica je da se društvene norme mijenjaju a svakodnevna interakcija sa najdražima, prijateljima ili poslovnim suradnicima nalaže poštivanje određenih socijalnih estetskih i fonetskih normi. U tom nastojanju svi za sebe želimo najbolje.


Ortopedija + Ortodoncija

Još od vremena Leonarda da Vincija evoluirala je ideja, kasnije teorija, a danas činjenica o ljudskom tijelu koje je u zdravom stanju primjer biomehanički savršenog stroja. Povezanost stanja Vaše kralježnice sa kukovima, koljenima i stopalima je poznata odavno. Danas, zahvaljujući najmorednijim dijagnostičkim metodama i spoznajama znamo da povezanost navedenih anatomskih struktura ide i prema rukama, vratu, glavi te čeljusnim zglobovima čiji položaj određuju zubi. Naš cilj je zadovoljiti ne samo estetske ili fonetske zahtijeve, već dovesti svakog pacijenta u stanje biomehaničke ravnoteže na nivou čeljusti, glave, vrata, ramena, kralježnice, kukova, koljena te stopala.


Vrlo brza korektura pogrešnog
položaja zubi - ortodoncija u 100 dana

..funkcionira samo ako je stomatolog specijalist za AOO-tehniku i ako je njegov rad usko povezan s ortodoncijom. U prvom koraku na zube se postavljaju bravice, a nakon toga slijedi kirurški zahvat. Pri tome se pod lokalnom anestezijom otvara zubno meso i obrađuje čeljusna kost. Pomoću mikrokirurških šavova dolazi do bržeg zarastanja zubnog mesa bez upadljivih ožiljaka. Zahvaljujući tom specijalnom tretmanu ortodont može u razmacima od 14 dana korigirati položaj zubi - sve dok se ne postigne željeni rezultat.


Multidisciplinarni interaktivni pristup

Minimalni utrošak vremena za maksimalni učinak naša je glavna smjernica. Multidisciplinarnost nam daje mogućnost da u svakom trenu uvid u Vašu terapiju imaju stručnjaci internacionalno školovani u svim stomatološkim granama. Osim konzervativne, protetske ili parodontološke potpore, posebno se ponosimo kirurškim mogućnostima našeg tima. Suradnja kirurgije i ortodoncije vrijeme trajanja terapije može skratiti i za 70 do 90 posto. Takva suradnja je jedinstvena na području cijele Republike Hrvatske.

Kirurgija i ortodoncija?Dosezi moderne kirurgije omogućuju nam da zube više ne provlačimo kroz kost, već da kost premještamo u prostoru zajedno sa zubima. Na taj način se višestruko smajnuje opretećenje potpornih struktura koje zube drže stabilnima, sprječava se oštećenje korijena uzrokovano dugotrajnom terapijom u klasičnim ortodontskim metodana a rezultati dolaze znatno brže i ostaju trajni. Brzina ovdje nije brzopletost već biološka prednost i kvaliteta terapije!


Incognito- individualne terapije

Computerized linqual individualized orthodontics! Najmodernije metode suvremene ortodoncije po prvi puta dostupne upravo Vama. Za razliku od vanjskih metalnih, šarenih, zlatnih, bijelih ili prozirnih bravica, upoznajte se sa Incognito lingvalnim bravicama. Lingvalne bravice se odlikuju smještajem s unutrašnje strane Vaših zuba. Time se punim pravom ovakva metoda naziva nedivljivom. Za razliku od klasičnih metoda ručne postave tvornički gotovih bravica, kod Incognito sistema svaka se bravica kompjuterski dizajnira kako bi savršeno prionula na odgovarajući zub, čime se maksimizira njezin učinak. Bravice se izlijevaju iz zlata a kompletni set je dizajniran i proizveden isključivo za Vaše zube ne bi li se do zadnjeg detalja ispunila Vaša očekivajna. Žice koje se koriste u terapiji također su produkt najmodrenijeg dijagnostičko terapijskog pristupa, a rade se po narudžbi samo za Vas, za svaku fazu ortodontske terapije posebno.

Iako je za takav pristup potrebno izdvojiti u svijetu pozamašnu svotu novca, mi smo Vam u Ortoimplantu pripremili nabolji omjer svjetske kvalitete i prihvatljive cijene!


Nevidljiva ortodoncija


Doktore Trampuš, da li je ortodoncija danas moguća kod svake odrasle osobe?

Dr. Trampuš: Da, bez iznimke. Tretman traje nešto duže nego kod djece i mladeži i ponekad je otežan postojećim protetskim nadomjestcima ili prijašnjim bolestima zubnog, koštanog i vezivnog tkiva, ali praktično nikad nije nemoguća.


Da li se sa svakim ortodontom može razgovarati o ortodonciji za odrasle?

Dr. Trampuš: Moja je procjena da je najviše 20% ortodonata u Hrvatskoj u stanju provesti tretman s odraslima na visokoj razini. Za postizanje optimalnih rezultata troškovi su puno veći, a svaki tretman potrebno je detaljno planirati uz kompjutersku analizu i laboratorijske simulacije. Nerijetko je potrebna i suradnja s oralnim kirurgom, što zahtjeva jako mnogo vremena, iskustva i tehničke opreme.

Kod krivo postavljenih zubi ortodoncija je prijeko potrebna. Spontano se odmah pri tome pomisli na djecu, s dobro poznatim fiksnim aparatićem. No ortodoncija se jako razvila. ''Pomoću modernog fiksnog aparatića, nepravilni se zubi mogu izravnati u svakoj dobi '', kaže dr. Zdenko Trampuš,DDS. Aparatić čine male pločice od metala ili keramike u boji zubi, a lijepe se na prednje ili stražnje strane zubi. Kao izvor sile koriste se specijalni žičani lukovi koji se stalno iznova zamjenjuju i aktiviraju te se povezuju s pločicama i na taj način dovode zube u zubni luk, odnosno u željeni položaj'', objašnjava dr. Trampuš.

Već nakon kratkog vremena privikavanja gotovo svi pacijenti mogu s ortodontskim aparatićem govoriti i jesti. No postoji i nedostatak: ako ne prije, onda barem kod smijanja aparatić postaje jasno vidljiv. Stoga dr. Trampuš u ordinaciji Ortoimplanta u Zagrebu nudi i nevidljiva rješenja, kao što je primjerice lingvalna tehnika. Kod ove metode bravice se umjesto na vanjsku stranu učvršćuju na unutarnju stranu zubi. Ovo je malo zahtjevnije od dosad poznate metode zbog manjeg radijusa zubnog luka i stoga iziskuje duže vrijeme rada u kontrolama i više novca. No i jedno i drugo je dobra investicija, jer tada postoji mogućnost da se bravice ne vide ni iz najbliže udaljenosti. ''Usprkos tome pomoću lingvalne tehnike u današnje se vrijeme mogu korigirati apsolutno svi krivi položaji zubi s odličnim rezultatima'', kaže dr. Zdenko Trampuš, koji se prije dosta godina educirao za ortodonciju odraslih. Za manje nepravilnosti, koje se primjerice ograničavaju na sjekutiće, danas se kao alternativa lingvalnoj tehnici nude doduše tanke, transparentne udlage koje se jedva vide kod govora i smijeha. ''Kad jede ili pere zube, pacijent ih može izvaditi iz usta i opet koristiti'' objašnjava dr. Trampuš. Kompjuterski se za svakog pacijenta izrađuje čitava serija udlaga, takozvane ''CLEAR ALIGNER''. Pacijent udlagu nosi dva tjedna i zatim sam izvadi i zamjeni sljedećom. Sve dok se ne postigne planirani i pažljivo postavljeni cilj specijalist u redovnim razmacima kontrolira napredak u liječenju.


Ravni zubi u nekoliko tjedana

Druga, udobnija metoda u ortodonciji polazi od ideje shvaćanja potrebe skraćenja trajanja liječenja. Liječenje u prosjeku obično traje dvije godine i posve je svejedno hoće li se pacijent odlučiti za lingvalnu tehniku ili uobičajenu ''labijalnu''. Ova dopunska specijalna metoda sada, međutim, omogućava da se krivi zubi isprave već nakon nekoliko tjedana.''Metoda ima prednost primjene osobito kod onih pacijenta koji privatno ili poslovno imaju puno kontakta s ljudima ili moraju puno govoriti'', kaže dr. Zdenko Trampuš. Ova specijalna metoda počiva na ciljanoj obradi čeljusne kosti i korištenju fenomena ubrzane osteogene pregradnje (accelerated osteogenic orthodontics – AOO). Na svakom zubu oralni kirurg izrezuje u okolnoj kosti mali utor koji tijelo u roku od nekoliko mjeseci samostalno opet remineralizira. No, dok utor ne bude potpuno zaliječen, zubi se pomoću bravica ravnaju u ubrzanom tempu. ''U prva četiri tjedna pomaci su jako vidljivi, a nakon tog vremena napredak se može gotovo svakodnevno promatrati u zrcalu'', kaže dr. Zdenko Trampuš.

I kada se radi o znatno krivim položajima, već nakon tri do šest mjeseci zubi stoje ravno, a fiksni aparatić se uklanja. Budući da se zubno pomicanje odvija znatno brže, potrebno je, naravno, za vrijeme faze zubnog pomicanja u kraćim razmacima posjećivati ortodonta. ''To je nešto što pacijent u pravilu prihvaća'', kaže dr. Trampuš na temelju iskustva proteklih godina. Dr. Zdenko Trampuš ujedno je i prvi koji ovu metodu primjenjuje u Hrvatskoj. Porijeklom je iz Japana i Amerike gdje je specijalisti primjenjuju i dalje razvijaju od 60-ih godina. U biti se ne radi ni o čemu novom i neistraženom, već o provjerenoj tehnici uobičajenoj u svijetu bogatih, prije svega zbog njenog kraćeg trajanja. Osim toga, metoda ima i mnoge druge prednosti. U njih se, na primjer, ubraja i mogućnost da se istim zahvatom ponovno izgradi smanjena koštana struktura i zubno meso. ''Pored toga, moguće je provesti zubno kretanje s manjim djelovanjem sila, nego što je to slučaj pri uobičajenom tretmanu" objašnjava dr. Zdenko Trampuš. Sve ovo štiti parodont i prije svega vrhove zubnih korijenova.


Ortodonciju kao granu stomatologije više nije potrebno posebno predstavljati.

U posljednjih 5 - 10 godina doživjela je jak razvoj i na području Hrvatske djelomično zahvaljujući i dr. Zdenku Trampušu,DDS.

Osnova je svake ortodontske terapije pomicanje i kontroliranje pomaka kako zuba tako i čeljusti da bi se svi elementi našli u međusobno idealnim odnosima, bilo estetskim bilo funkcionalnim.

Klasična ortodoncija bilo da se radi o funkcionalnim napravama kod još rastućih pacijenata popularno zvane mobilna ortodoncija ili fiksna ortodoncija metalni ili estetski aparatići, već je duboko ukorijenjena u naš svakodnevni život. Međutim, biološke spoznaje i razvoj tehnologije vode nas u svijet moderne ortodoncije. Osnovoni koncept moderne ortodoncije sastoji se u korištenju sustava koji rade s malim silama, i malim trenjem, te sustava za omogućavanje apsolutne kotrole pomaka zuba. Apsolutna kontrola pomaka zuba do sada je predstavljala jako veliki problem terapeutu no uvođenjem malenih tzv mikro (mini vijak) implantata stvar se promijenila. Riječ je o malim titanskim implantatima koji se zbog svoje veličine mogu postaviti skoro bilo gdje u čeljusti i na taj način uz pomoć njih kontrolirati pomake zuba ili cijelih zubnih lukova u sve tri dimenzije što drastično mijenja dosadašnje terapijske koncepte.

Granični kirurški slučajevi sada to više nisu, a liječnik je u mogućnosti koregirati nedostatke koji su do sad bili teško kontrolirani u terapijskom smislu. Kad se govori o najnovijim ortodontskim sustavima bravica koji rade sa malim silama i niskim trenjem bitno je naglasiti da takvi sustavi omogućuju brže pomake zuba i skraćuju dosad očekivano vrijeme terapije za 1/3 pa i više. Bez obzira da li se radi o sustavu aktivnih samolegirajućih bravica , ili sustavu jako malih bravica STB koje se lijepe s nutarnje strane zuba (sa strane nepca u gornjoj i strane jezikau donjoj čeljusti), pa se još nazivaju i lingvalne bravice, terapije su ugodnije za pacijenta. Lakše se navikavaju na aparatiće a i vrijeme terapije je kraće.

Na primjer, lingvalne bravice, najnoviji sustav koji ćemo vidjeti kod sve više pacijenata ORTOIMPLANT DENTAL SPA koncepta liječenja, zahtijevaju samo nekoliko dana prilagodbe do maximalno tjedan dana i nakon toga rijetko tko uopće može primjetiti da ih imate.


Nevidljivi aparatići

Zazirete li od “željeznog osmijeha” i nošenja aparatića? Nevidljivi aparatići za zube potpuna su novost na hrvatskom tržištu, a i šire. Kod ove, tzv. lingvalne metode, bravice se umjesto na vanjsku stranu zubi učvršćuju na unutarnju stranu, a zubi se mogu korigirati u svakoj dobi s odličnim rezultatima.

«Pacijenti ga najčešće požele zbog njegove socijalne prihvatljivosti. No, njegova prednost nije samo u estetici, već i u načinu djelovanja na nepravilnosti. Bravica s unutarnje strane zuba mnogo efikasnije djeluje na zub nego s vanjske strane. Također, lakše se održava i sam se čisti, jer je dostupniji žlijezdama slinovnicama.» ističe Dr. Zdenko Trampuš, DDS iz zagrebačke zdravstvene ustanove Dental studio T. Dr.Zdenko Trampuš jedini u Hrvatskoj prakticira lingvalnu metodu, ali i tzv. AOO metodu, koja omogućuje da se nepravilni zubi isprave već nakon nekoliko tjedana. Metoda je osobito atraktivna za one koji privatno ili poslovno imaju mnogo kontakta s ljudima ili moraju puno govoriti.

Nevidljivi aparatići razvili su se sedamdesetih godina u Kaliforniji, kad se stanovitom dr. Cravenu Kurzu obratila Playboyeva zečica za rješenje koje bi joj omogućilo daljnji rad kao modelu....Danas je tzv. lingvalna metoda prerasla u priznatu tehniku koja naročito privlači ljude istančanijeg smisla za estetiku. Pacijenti širom svijeta oduševljeni su što se mogu nesmetano smijati, funkcionirati u poslu i imati predivan osmijeh nakon terapije. Ipak, mnogi stomatolozi je ne prakticiraju jer njezino savladavanje zahtijeva mnogo vremena i truda. Ostali tehnološki hitovi u ortodonciji kao što su kortikotomija (rezanje kosti odraslih pacijenata kako bi se terapija ubrzala čak 3 do 4 puta ili tzv. AOO metoda - omogućuje da se nepravilni zubi isprave već nakon nekoliko tjedana, osobito je atraktivna za npr. menadžere....), upotreba minivijaka, metoda „social six“ (estetski tretman prednjih zuba lingvalnim bravicama)..daju ortodontu priliku da kvalitetno izvede kontrolirane i precizne pomake zubi u svim željenim smjerovima! Imperativ svih metoda je kratko vrijeme terapije i društveno podnošljivi ortodontski aparatići, jer ravni zubi nisu estetski hit nego važan dio zdravlja cjelokupnog organizma i njegovog normalnog funkcioniranja u okolini.

Vlasnik zdravstvene ustanove Ortoimplant iz Zagreba dr. Zdenko Trampuš predstavio je potpuno novu dimenziju stomatologije u kojoj posjet stomatologu uz pomoć napredne tehnologije napokon postaje ugodno i bezbolno iskustvo, jedinstveni koncept liječenja -DENTAL SPA!

Dr. Zdenko Trampuš, DDS