FUNKCIJSKA stomatologija

 

U stomatološkoj klinici Ortoimplant Dental Spa poseban pristup uključuje stvaranje i proučavanje odnosa zubi i njihova utjecaja na zdravlje u cjelini. Posebna pozornost pridaje se cjelovitim dijagnozama kako bi se obnovila ravnoteža cijelog organizma.

 

Ljudski zubi i ljudsko zubalo nemaju samo zadatak usitnjavati hranu. Zubalo štoviše kod brojnih duševnih stanja igra značajnu ulogu. Kada se čovjek nečemu raduje i smije, pokazuje zube. Onaj tko nema ili ima loše zube, često se ne može više srdačno smijati.

Također i duševni problemi ili teškoće u višestrukoj su vezi sa zubalom i procesom žvakanja. Ovo je vidljivo i iz mnogih izraza i poslovica: Prežvakavati probleme. Progristi si put kroz teškoće. Kad si u nevolji stisni zube. Od bijesa se škrguće zubima. A kakav je upravo zagriz kod većine ljudi, a da toga uopće nisu svjesni. Nepodesne navike pri zagrizu mogu – jednako kao i škrgutanje zubima – dovesti do teških oštećenja zubala i konačno do gubitka pojedinog ili više zuba.


Kako prepoznati, da li sami kod duševnih
i tjelesnih napora izvodite takve pokrete pri zagrizu,
koji su eventualno već uzrokovali oštećenja?

Nije rijetkost da se kao prvi znak stresom ili duševnim tegobama uvjetovanog preopterećenje zubala pojave glavobolje u predjelu sljepoočnica, bilo da su prisutne već ujutro ili se tijekom dana mogu pojačati odnosno pojaviti se predvečer.

Ako primijetite bilo što od gore navedenog, trebali biste se o tome posavjetovati sa stomatologom Dr. Zdenkom Trampušem DDS, jednim od utemeljitelja prve Hrvatske Naučne radne grupe za funkcijsku terapiju čeljusnog zgloba. Prije nego što to učinite, možete jednim malim «trikom» sami ustanoviti da li preopterećujete svoje zube. Pričvrstite na radnom mjestu, u autu ispod retrovizora i kod kuće, na različitim mjestima, na kojima intenzivno radite, bijele kartone veličine poštanske dopisnice sa crvenom točkom ili crvenim križem na sebi. Uvijek kada slučajno tijekom rada pogledate u ove markacije pitajte se: «Što upravo radim sa zubima, jezikom i usnama?» Normalno je da se pritom vaši gornji i donji zubi ne dodiruju, da vam jezik nije negdje pritisnut na zube, već da opušteno leži s vrhom iza donjih zuba i da usne nisu zgnječene ili usisane među zubima.

Sve što odstupa od ovog normalnog stanja, oštećuje vaše zube. Rezultat vašeg promatranja trebali biste prilikom sljedećeg posjeta priopćiti vašem stomatologu. Do opasnih opterećenja vaših zuba može doći i u snu. Na to također upućuju glavobolje ili bolovi u licu prilikom buđenja. Ako češće primijetite ove pojave, trebali biste što je prije moguće potražiti svog stomatologa. I u ovom slučaju napravite nekoliko dana prije posjete liječniku gore opisani pokus sa crvenom točkom. Tako ćete liječniku olakšati otkrivanje vaših smetnji i pronalaženje mogućih načina pomoći.