AMALGAMSKE plombe

 

Toksične
bombe u vašim ustima

„Kada bih ispustio ovaj toplomjer sa živom, svi vi koji ste sada u studiju, morali biste ga napustiti. Pa, razmislite, ako je živa toliko opasna kada se razbije toplomjer, kako to da nije opasna u našim ustima?“ – tim je riječima dr. Oz započeo svoju emisiju o toksičnosti žive u amalgamskim ispunima koje mnogi od nas još uvijek imaju u svojim ustima.


O kontroverzi uporabe amalgamskih plombi tako se progovorili i u jednom od najgledanijih medicinskih show emisija u svijetu i mnogi su gledatelji tek tada shvatili kojeg su sastava srebrne ispune u svojim ustima, a procjena je da čak 100 milijuna Amerikanaca u svojim ustima ima ovu potencijalno toksičnu bombu.

Godinama se u svjetskim stomatološkim krugovima vode rasprave o sigurnosti amalgamskih plombi pri čemu u njihovoj obrani zdušno stoji American Dental Association (ADA) dok se prigovori onog dijela struke koja smatra kako je uporaba amalgama neopravdana i opasna, odbacuju uglavnom kao prenapuhani i neosnovani. Lako bi se moglo reći kako je pitanje amalgama „stomatološki vrući krumpir“, ne samo u Americi, već i u našoj zemlji, koji je stomatologe podijelio u dva tabora: one ZA i one PROTIV.

AMALGAMSKA PLOMBA - ZAMJENA I POSLJEDICE

 Živa izaziva neurološke,
kronične bolesti i mentalne poremećaje

Dentalni se amalgami sastoje od četiri vrste metala: žive, srebra, bakra i kositra s time da je živa ujedno i najtoksičniji element od ova četiri, a zastupljena je u najvećem postotku – više od polovice ukupne težine ispuna zauzima živa. Nekada se čak vjerovalo kako je živa „zatvorena“ u ispunu, no toksično isparavanje žive s površine ispuna je ipak dokazano, a javlja se najviše kada peremo zube, jedemo, pijemo ili pak škrgućemo zubima u snu. Isparavanje žive primjetno je i kod oštećenih i napuklih ispuna.

Živa je jaki neurotoksin, koji djeluje na centralni nervni sustav, izaziva neurološke, autoimune i brojne kronične bolesti kao i mentalne poremećaje. Pitanje oko kojeg se već dulje vrijeme lome stručna koplja je ovo: je li doista isparavanje žive iz amalgama toliko opasno po zdravlje da može pokrenuti čitav niz zdravstvenih problema uključujući i karcinome, bolesti bubrega, probleme sa štitnjačom, imunitetom, multiplu sklerozu, kardiovaskularne probleme, migrenu, dermatološke probleme, kronični umor, promjene raspoloženja, anksioznost i Alzheimerovu bolest?

Dr. Johnathan B. Levine jedan je od onih stomatologa koji već preko 20 godina u svojoj praksi ne koristi amalgame upravo zbog uvjerenosti u njenu toksičnost te često u svojim nastupima izražava zaprepaštenost činjenicom da u Americi još uvijek 47% stomatologa pacijentima ugrađuje amalgamske ispune. Dr. Levine savjetuje pacijentima u slučaju da imaju amalgamske plombe, da razmisle o njihovu uklanjanju, ali i da pripaze na simptome poput tremora, gubitka pamćenja, poteškoća s koncentracijom ili koordinacijom pokreta jer bi ti simptomi mogli ukazivati na otrovanje živom.

 

Norvežani, Šveđani i Danci
već zabranili amalgamske plombe

Veliki protivnik zabrane amalgamskih plombi je organizacija American Dental Association (Američko Udruženje Stomatologa) koja tvrdi da se živa iz amalgamskih ispuna uopće ne apsorbira u organizam, no s Amerikancima se nipošto ne slažu europske zemlje poput Norveške, Švedske, Njemačke, Danske i američke susjede Kanade, koje su već ili zabranile ili pak preporučuju smanjenu uporabu dentalnih amalgama, pogotovo kod djece i trudnica. Spomenute Skandinavske zemlje nisu zabranile uporabu amalgama samo zato što smatraju da su opasni za ljude, već i stoga što postoje vrlo ozbiljna istraživanja o opasnosti žive iz uklonjenih amalgamskih ispuna i na okoliš.

 

Što kaže znanost?

Pišući ovaj članak naišla sam na golemi broj istraživanja o amalgamskim ispunima sa živom. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed pubmed Jedno je istraživanje pokazalo kako je izotop žive kao dio amalgamskog ispuna ugrađen u zube odrasle ovce i potom detektiran u različitim organima, a najviše u plućima, čeljusti i gastrointestinalnom sustavu životinje. Koncentracije žive u bubrezima i jetri životinje, gotovo su se odmah nakon stavljanja ispuna ekstremno porasle.

Slično istraživanje provedeno je i na majmunima te su se i kod njih, ubrzo nakon postavljanja ispuna, naglo povisile koncentracije žive u bubrezima, gastrointestinalnom traktu i čeljusti.

Dr. Gary Null i dr. Martin Feldman 2002. javnosti su predočili dokaz kako živa neprestano curi iz amalgamskih plombi te da je zbog toga kod nekih pojedinaca razina žive 10-50 puta veća od dozvoljene koncentracije. Talijanski istraživači s Catholic University u Rimu potvrdili su pak da pacijenti koji imaju problema sa srcem, u svom srčanom mišiću, imaju jako povišene razine žive. Naišao sam i na istraživanja koja dovode u vezu multiplu sklerozu i živu, bolesti bubrega i živu, depresiju i živu, ispadanje kose i živu – no, previše ih je da bismo ih sada sve nabrojali. Naravno, naišli smo i na ona istraživanja koja smatraju potpuno sigurnim korištenje žive, pa čak i kod djece.

Naš toksikolog dr. Plavšić i sam tvrdi kako potpuno siguran, ali smatra da se zbog amalgamskih živinih plombi ne treba bojati otrovanja živom i ostavlja mogućnost da se radi o „trgovinskim ratovima“ budući su amalgamske plombe jeftinije od novih ispuna.

 

Nemojte paničariti, ali niti
stavljati nove amalgamske ispune

Nakon svih proučenih materijala, izjava FDA, ADA, liječnika koji zastupaju tezu za i protiv amalgama, pregledanih istraživanja - moj je stav kako ne treba paničariti ako već imate amalgame, ali niti riskirati s novim amalgamskim ispunima jer postoji dovoljno novih i netoksičnih materijala kod kojih ne morate razbijati glavu o potencijalnoj opasnosti po zdravlje. Svojih sam nekoliko starih ispuna uklonio, ali tek kad sam se dobro informirao koji je najsigurniji način da se to učini. Prije i nekoliko tjedana nakon uklanjanja amalgama uključio sam u prehranu algu Chlorellu(Bio Bio trgovine) koja je poznata upravo po svojstvu vezanja toksičnih metala i zaista nisam osjetio niti jedan simptom koji bih mogao povezati s eventualnim otrovanjem živom.

 

Što kažu hrvatski stomatolozi?

O amalgamima smo porazgovarali i s dr. med.dent. Zdenkom Trampušem iz stomatološke ordinacije Ortoimplant koji nam je rekao: - Morate znati kako je živa najtoksičniji neradioaktivni element na Zemlji. Pacijente se uvjerava kako tzv. “srebrna plomba” koja zapravo sadrži 50% žive i sasvim malo srebra nije opasna kad je u vašim ustima, no to nikako nije točno. Nove amalgamske plombe nikada ne bi trebalo stavljati trudnicama, djeci i osobama s oštećenim bubrezima i svakako preporučujem da se stari amalgami uklone, no nije dobro uklanjati ih često ni previše odjednom jer je i to šok za organizam - koncentracija žive u krvi se enormno poveća kad se uklanjaju. Preporučujem kontinuirano otklanjanje svaka 2 mjeseca po 2-3 komada. – naglašava dr. Trampuš.


Andrea Šitum, urednica portala Naturala.hr